eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plTematyrestauracje

restauracje - wiadomości i porady tematyczne

  • Bon gastronomiczny, obniżka VAT. Jakie pomysły na pomoc restauratorom?

    Bon gastronomiczny, obniżka VAT. Jakie pomysły na pomoc restauratorom?

    10:15 09.04.2021

    ... na koniec stycznia około 70 proc. z nich miało większe lub mniejsze kłopoty finansowe. Na tle branży najlepiej prezentowały się stałe restauracje i firmy cateringowe, które cały czas ratuje możliwość wydawania posiłków bez konieczności przebywania klienta w lokalu. Mimo wszystko niespełna 40 proc. z nich ...

    Tematy: gastronomia, branża gastronomiczna, lokale gastronomiczne, restauracje
  • HoReCa i eventy. Jak radzą sobie rok po wybuchu pandemii?

    HoReCa i eventy. Jak radzą sobie rok po wybuchu pandemii?

    00:10 14.03.2021

    ... - wówczas nastąpił gwałtowny spadek sprzedaży bez perspektyw na polepszenie sytuacji. Rynek dostaw jedzenia Przed pierwszym zamknięciem branży gastronomicznej w marcu 2020 restauracje (z wyjątkiem np. pizzerii) nie inwestowały w promowanie ofert na wynos. Nie był to segment działalności, który przynosił zyski porównywalne z serwowaniem jedzenia ...

    Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa
  • Jedzenie na wynos ratuje gastronomię?

    Jedzenie na wynos ratuje gastronomię?

    11:24 27.01.2021

    ... ścianą. W szczególnie trudnym położeniu znalazła się m.in. gastronomia, którą obejmowały kolejne lockdowny. Obecnie, co najmniej do końca stycznia br., bary, restauracje, kawiarnie itp. muszą pozostać zamknięte. Jedyne, co mogą robić, to świadczyć usługi na wynos. Niewątpliwie dobrą dla nich wiadomością i światełkiem ...

    Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa
  • Akcja #OtwieraMY. O czym powinni pamiętać przedsiębiorcy i co im grozi?

    Akcja #OtwieraMY. O czym powinni pamiętać przedsiębiorcy i co im grozi?

    11:39 18.01.2021

    Adw. Rafał Olejnik, ekspert z Kancelarii Dowlegal Adwokaci zwraca uwagę na szereg niejasności, które towarzyszą istniejącym regulacjom prawnym, wynikającym głównie z obecnych rozporządzeń. Punktem wyjścia do rozważań na temat bezprawności działania rządzących jest art. 22 Konstytucji. Nie możemy zapominać, że jest to naczelny akt prawny, z którego ...

    Tematy: lockdown, koronawirus, COVID-19, biznes
  • KRD: HoReCa walczy o przetrwanie z długami na 281 mln zł

    KRD: HoReCa walczy o przetrwanie z długami na 281 mln zł

    12:20 07.10.2020

    ... wymusiła na firmach zmianę modeli biznesowych, przenoszenie działalności do sieci i organizowanie pracy zdalnej. Branża HoReCa radziła sobie, jak mogła. Tradycyjne restauracje starały się nadrobić sprzedażą posiłków na wynos i z dowozem. W wielu przypadkach wymagało to dużej logistyki, ale pomogło przetrwać najtrudniejszy moment, a później ...

    Tematy: usługi gastronomiczne, restauracje, gastronomia, zadłużenie firm
  • BIG InfoMonitor: restauracje z długami na 647 mln zł, a klienci nie pomagają

    BIG InfoMonitor: restauracje z długami na 647 mln zł, a klienci nie pomagają

    12:56 29.07.2020

    ... dla klientów otworzyły restauracje, bary, puby itp. Gastronomia stanęła przed koniecznością dostosowania się do obostrzeń, ale ... , które opóźniają rozliczenia z dostawcami i bankami – 8,5 proc. Na restauracje rzucił się tylko co 20. Polak Czy ilość gości odwiedzających restauracje sprawi, że gastronomia już wkrótce odetchnie i zacznie zapomnieć o ...

    Tematy: usługi gastronomiczne, restauracje, gastronomia, zadłużenie firm
  • Jak HoReCa walczy o doświadczenia konsumentów?

    Jak HoReCa walczy o doświadczenia konsumentów?

    09:56 20.11.2019

    ... na ogromny rozwój rynku gastronomii dostarczającej jedzenie do domu, tradycyjne restauracje zmuszone są tym bardziej kreować customer experience na nowo – tak, ... efektem Instagrama, który posiada już opcję rezerwacji stolika za pośrednictwem Quandoo, restauracje dysponują dziś narzędziami, dzięki którym mogą spełniać zapotrzebowanie klientów na ...

    Tematy: branża HoReCa, gastronomia, hotele, restauracje
  • Ile napiwku zostawiać za granicą?

    Ile napiwku zostawiać za granicą?

    12:11 10.08.2019

    Co drugi polski turysta nie wie, ile napiwku powinien zostawić w zagranicznej restauracji. Jaka kwota wpisuje się w zwyczaje danego kraju i nie rozczaruje kelnera? Oto etykieta obowiązująca przy wręczaniu napiwków w popularnych destynacjach turystycznych. Do wręczania napiwków przyznaje się co drugi Polak. 3 na 10 dodaje drobną kwotę do rachunku, ...

    Tematy: zagraniczne wakacje, restauracje, napiwek
  • Obiad w restauracji? Uważaj na pułapki w menu!

    Obiad w restauracji? Uważaj na pułapki w menu!

    00:50 03.05.2018

    ... w Polskę. Tym razem celem kontroli było 160 lokali gastronomicznych, w tym restauracje, bary, smażalnie ryb, gospody, pizzerie i podobnych lokali zlokalizowane na ... nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej objęte zostały obiekty żywienia zbiorowego, głównie restauracje i punkty małej gastronomii. Wyniki tych kontroli znajdziesz na stronie Głównego ...

    Tematy: ochrona konsumentów, gastronomia, restauracje, kontrola IH
  • Rynek gastronomiczny 2017

    Rynek gastronomiczny 2017

    00:30 15.12.2017

    ... to najbardziej popularne produkty zamawiane w placówkach gastronomicznych, co jest odbiciem niezmiennie dominujących typów odwiedzanych przez Polaków lokali. Bowiem pizzerie, restauracje i fastfoody to najbardziej popularne rodzaje placówek odwiedzanych przez konsumentów. Jednak popularność tych ostatnich spadła w stosunku do ubiegłego roku. Jeśli ...

    Tematy: gastronomia, punkty gastronomiczne, restauracje, fast foody


Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: