rynek gastronomiczny - wiadomości i porady tematyczne
-
Restauracje stawiają na jakość obsługi i rozwój
10:32 15.01.2016
Polska gastronomia to już nie ta sama branża, z którą mieliśmy do czynienia przed kilkunastu czy kilku laty. Jej przedstawicieli cechuje obecnie o wiele większa świadomość i chęć rozwoju. Z raportu „Polska na Talerzu 2015” wynika min., że już blisko 70% z nich chce wprowadzać nowe trendy w swoim lokalu, a 3/4 doskonale zdaje sobie sprawę, jak ...
Tematy: gastronomia, rynek gastronomiczny, restauracje, HoReCa -
Co i gdzie jedzą Polacy?
13:17 21.04.2015
... jakość dań, ale nie chcemy wydawać na posiłek więcej niż 25 zł. Jaką kuchnię i jakie dania najczęściej wybieramy? Liczba lokali gastronomiczny w Polsce stale rośnie. Szczególnie widoczne jest to w dużych miastach, gdzie klienci mogą wybierać lokale ze względu na rodzaj kuchni, ekskluzywność ...
Tematy: gastronomia, lokale gastronomiczne, rynek gastronomiczny, restauracje -
Rynek HoReCa w Polsce 2012
12:15 29.05.2012
... poza domem w pracy czy szkole są najczęstszymi powodami do jedzenia poza domem dla Polaków, według najnowszego badania przeprowadzonego dla raportu "Rynek HoReCa w Polsce 2012. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2012-2014". Jako najbardziej ulubioną respondenci wybierali polską kuchnię, jednak to sieci ...
Tematy: restauracje, gastronomia, rynek gastronomiczny, lokale gastronomiczne -
Rynek HoReCa w Polsce 2011
00:20 29.04.2012
... i indywidualnych przed zwiększeniem wydatków”, tłumaczy Jarosław Frontczak. W roku bieżącym wzrost wartości rynku powinien być jednak znacząco większy, gdyż z całą pewnością rynek będzie napędzany przez mistrzostwa Europy w piłce nożnej. Kampanie promocyjne, wraz ze zwiększoną ilością kibiców, zarówno przyjezdnych, jak i kibiców piłki w pubach ...
Tematy: restauracje, gastronomia, rynek gastronomiczny, lokale gastronomiczne -
Sfinks nie kupi pizzerii Da Grasso
01:21 03.08.2010
Rada Nadzorcza Sfinksa nie wyraziła zgody na kupno udziałów spółki Da Grasso, zarządzającej siecią pizzerii, na warunkach określonych w umowie przedwstępnej. Na posiedzeniu 28 lipca Rada Nadzorcza Sfinks nie wyraziła zgody na zwarcie umowy przyrzeczonej sprzedaży udziałów spółki Da Grasso Sp. z o.o. na warunkach określonych w umowie przedwstępnej ...
Tematy: Sfinks, Da Grasso, sieć pizzerii, przejęcia -
Lokale gastronomiczne: przychody a lokalizacja
12:08 05.07.2010
... w marcu i kwietniu 2010 r. badanie wśród ponad 600 placówek gastronomicznych w Polsce. Badanie zostało przeprowadzone na potrzeby najnowszego raportu PMR pt. "Rynek HoReCa w Polsce 2010. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2010-2012". Poniżej prezentujemy wybrane wyniki badania. Przychody placówek gastronomicznych a ich lokalizacja ...
Tematy: rynek gastronomiczny, placówki gastronomiczne, lokale gastronomiczne, branża HoReCa -
Restauracje sieciowe otworzą ponad 100 lokali
13:05 15.12.2009
Największe sieci restauracji, takie jak McDonald's, KFC i Sphinx zamierzają otworzyć w przyszłym roku ponad 100 nowych lokali. Najwięcej nowych restauracji planuje otworzyć giełdowy AmRest, który ma sieci barów i restauracji KFC, Burger King i Pizza Hut. AmRest chce w sumie otworzyć około 60 restauracji różnych marek. To o 10-20 więcej niż w 2009 ...
Tematy: restauracje, lokale gastronomiczne, AmRest, rynek gastronomiczny -
Sfinks przejmie sieć pizzerii Da Grasso
11:58 20.10.2009
Sfinks Polska SA podpisała umowę warunkową sprzedaży spółki Da Grasso, zarządzającej największą siecią pizzerii w Polsce. Sfinks przejmie spółkę po przeprowadzeniu due dilligence i spełnieniu pozostałych warunków formalno-prawnych wymienionych w umowie. W takiej sytuacji podpisanie umowy nabycia 100% udziałów w Da Grasso nastąpi nie później niż do ...
Tematy: Sfinks, rynek gastronomiczny, restauracje, Da Grasso -
Podatek na usługi gastronomiczne wzrośnie?
12:17 10.09.2009
Rząd przygotowuje projekty ustaw, które podniosą stawki podatku na usługi gastronomiczne z 7 do 22 proc. Eksperci ostrzegają, że branży, która i tak jest w trudnej sytuacji, grozi całkowita zapaść. „Zamiary polskiego rządu, związane z podniesieniem obowiązującej na usługi gastronomiczne stawki VAT z 7 do 22 proc. nie mogły się pojawić w gorszym ...
Tematy: gastronomia, usługi gastronomiczne, rynek gastronomiczny, 7-proc. stawka VAT -
Branża HoReCa perspektywiczna
14:00 14.04.2009
... są nieco inne niż w przypadku kanału HoReCa. Dlatego też zdecydowaliśmy się na wprowadzenie nowych produktów na polski rynek w dwóch etapach - w pierwszej kolejności na rynek detaliczny, a następnie gastronomiczny - mówi Radosław Drzewiecki z firmy Globus Polska. Dokładnie odwrotną strategię przyjęła grupa Sobieski, która swoje produkty promuje ...
Tematy: rynek gastronomiczny, HoReCa, branża HoReCa, gastronomia
Podobne tematy:
- przejęcia
- usługi gastronomiczne
- 7-proc. stawka VAT
- gastronomia
- restauracje
- nieuczciwe praktyki handlowe
- HoReCa
- styl życia Polaków
- lokale gastronomiczne
- branża HoReCa
- placówki gastronomiczne
- bary szybkiej obsługi
- Sfinks
- Street Food
- AmRest
- sieć pizzerii
- Da Grasso
- obiekty gastonomiczne
- Autogrill
- McDonald’s