eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plTematyrynek mąki

rynek mąki - wiadomości i porady tematyczne

  • Dlaczego chleb w Polsce drożeje?

    Dlaczego chleb w Polsce drożeje?

    12:42 16.08.2021

    ... i torebki papierowe podrożały w tym okresie od 5 do 7%. Pozasurowcowe koszty produkcji mąki, a także wyrobów z jej udziałem, a więc pieczywa czy wyrobów ciastkarskich, rosną ... oczywiście koszty logistyki z różnych miejsc w kraju do portów czy na rynek niemiecki – dodaje Krzysztof Gwiazda. Osłabienie polskiej waluty, szczególnie w okresie pandemii ...

    Tematy: chleb, produkty spożywcze, pieczywo, ceny zboża
  • Chleb z pszenicy paszowej?

    Chleb z pszenicy paszowej?

    11:34 07.12.2010

    ... oni zapłacić taniej, niż kupować drogie ziarno wysokiej jakości. Ziarno to mieszają z lepszym gatunkowo i dodają różne ulepszacze i wtedy można z takiej mąki produkować pieczywo - tłumaczył Kaszuba. Prezes Stowarzyszenia Młynarzy RP Jadwiga Rothkaehl wyjaśniła PAP, że każdy młyn sam podejmuje decyzje o zakupie ziarna ...

    Tematy: chleb, jakość pieczywa, jakość zboża, ceny zboża
  • Jakość zboża gorsza niż rok temu

    Jakość zboża gorsza niż rok temu

    11:18 08.10.2010

    ... . Wiceminister zaznaczył, że ziarno jest gorszej jakości, co wyraża się w tzw. niskiej liczbie opadania. Parametr ten decyduje o jakości wypieku. Chleb z mąki z nieodpowiedniego ziarna początkowo szybko rośnie, ale po wyjęciu z pieca opada. Takie ziarno ma też niższą zawartość białka. Ławniczak ocenił, że ...

    Tematy: zboże, ceny zboża, jakość zboża, rynek mąki
  • Przetwory zbożowe: kontrola IV kw. 2009

    Przetwory zbożowe: kontrola IV kw. 2009

    11:15 08.04.2010

    ... partii), o łącznej masie 289 t (32% skontrolowanej masy), w tym: 39 partii mąki pszennej o masie 192 t, 15 partii mąki żytniej o masie 78 t, 20 partii kaszy jęczmiennej o masie 12 t oraz 5 ... opakowaniu mąki żytniej typ 580 powołano się na normę, która nie określa wymagań dla tego typu mąki, przywołania normy dla mąki pszennej zamiast dla mąki żytniej ...

    Tematy: kontrola jakości, rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych
  • W branży młynarskiej coraz ciaśniej

    W branży młynarskiej coraz ciaśniej

    13:39 20.02.2009

    ... cebula. Po raz pierwszy w Polsce rozwinięto na dużą skalę przerób mąki pszennej na skrobię w postaci płynnej - izoglukozę (odpowiednik cukru), a wytwarzająca ten produkt firma ... firmy. Optymizm na wyrost? W datowanej na czerwiec 2008 r. analizie rynkowej "Rynek zbóż - stan i perspektywy", firmowanej przez resort rolnictwa, Agencję Rynku Rolnego ...

    Tematy: rynek mąki, rynek rolny, zboże, branża młynarska
  • Rynek mąki: zmowa cenowa na oku UOKiK

    Rynek mąki: zmowa cenowa na oku UOKiK

    12:43 20.05.2008

    ... zbożem podejrzanych o zawarcie niedozwolonego porozumienia. Trwa analiza zgromadzonych materiałów. Pod koniec kwietnia Prezes UOKiK wszczął postępowanie wyjaśniające dotyczące rynku mąki. Powodem były napływające do Urzędu sygnały od przedsiębiorców działających na tym rynku wskazujące na możliwość zawarcia zakazanego przez prawo porozumienia ...

    Tematy: postępowanie antymonopolowe, VK Mühlen, Dolnośląskie Młyny, Gdańskie Młyny i Spichlerze dr Cordesmeyer


Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: