jakość żywności - wiadomości i porady tematyczne
-
Polska żywność ceniona w UE
12:16 29.11.2010
... jakość; uważają je za bardziej ekologiczne, bo Polska to kraj rolniczy, zieloną łąką i czystą wodą pachnący. Polskie produkty są szerzej znane w Unii Europejskiej od czasu naszej akcesji w 2004 r. Eksport żywności ...
Tematy: polska żywność, polskie produkty, eksport żywności, jakość żywności -
Jakość owoców i warzyw I kw. 2010
00:23 13.08.2010
... niezgodnych stwierdzono także w odniesieniu do kiwi (16% liczby partii) jednakże udział masy kwestionowanych partii tych owoców był wysoki i wynosił 32%. Jakość handlowa pozostałych gatunków priorytetowych kontrolowanych warzyw była również na niskim poziomie. W przypadku cebuli oraz kapusty głowiastej udział partii niezgodnych z wymaganiami ...
Tematy: kontrola jakości owoców, jakość owoców, jakość warzyw, warzywa i owoce -
Wyroby czekoladowe i wino: kontrola IH
10:22 16.07.2010
... Handlowała skontrolowała jakość i oznakowanie. Ocenie poddano 1851 partii, z czego zastrzeżenia dotyczyły 246 (13,3 proc.). Kontrolerzy IH, sprawdzając jakość ... Konsumentów przypomina konsumentom o określonych terminach reklamacji nieświeżej czy przeterminowanej żywności: paczkowanej – w terminie 3 dni od chwili otwarcia, sprzedawanej luzem – ...
Tematy: IH, UOKiK, jakość handlowa, rynek żywności -
Napoje spirytusowe: kontrola IV kw. 2009
00:15 17.05.2010
... było sprawdzenie jakości handlowej napojów spirytusowych, ze szczególnym uwzględnieniem wódki, w tym sprawdzenie pochodzenia surowca. W trakcie kontroli sprawdzono: jakość handlową napojów spirytusowych w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz prawidłowość znakowania opakowań, dokumentację potwierdzającą pochodzenie surowca użytego do ...
Tematy: kontrola jakości, rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych -
Jakość owoców i warzyw w IV kw. 2009
09:39 14.05.2010
... , o łącznej masie 29,2 t, 866 partii świeżych owoców i warzyw objętych postanowieniami ogólnej normy handlowej, o łącznej masie 28,2 t. WYNIKI KONTROLI Ogółem zakwestionowano jakość handlową 354 partii świeżych owoców i warzyw (co stanowiło 25% wszystkich skontrolowanych partii) o łącznej masie 13,4 t (23% masy partii skontrolowanych), w tym ...
Tematy: kontrola jakości owoców, jakość owoców, jakość warzyw, warzywa i owoce -
Przetwory mleczne: kontrola IV kw. 2009
00:30 13.05.2010
... ). IJHARS podaje, iż nieprawidłowe znakowanie polegało na: podaniu niepełnej informacji dotyczącej wartości odżywczej produktu, niezgodnie z rozporządzeniem w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą; braku lub podaniu nieprawidłowych danych identyfikujących producenta (np. braku adresu, podaniu nazwy producenta niezgodnej z wpisem w KRS-ie ...
Tematy: kontrola jakości, rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych -
Przetwory rybne: kontrola IV kw. 2009
10:42 12.05.2010
... PODSUMOWANIE I WNIOSKI IJHRS podaje, iż w toku działań kontrolnych stwierdzono, że ok. 28% partii przetworów rybnych poddanych badaniom fizykochemicznym posiadało jakość handlową niezgodną z deklaracjami producentów, a ponad 50% skontrolowanych partii było nieprawidłowo oznakowanych. Wyniki kontroli jakości handlowej przetworów rybnych, tj. konserw ...
Tematy: kontrola jakości, rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych -
Przetwory zbożowe: kontrola IV kw. 2009
11:15 08.04.2010
... Polskiej Normy wg wymagań której, zgodnie z oświadczeniem, była mąka produkowana. Inne ustalenia z kontroli Kontrola jakości handlowej surowców stosowanych do przetwórstwa jakość handlową surowców (jęczmienia, pszenicy, żyta) sprawdzono w 48 % kontrolowanych podmiotów, w tym: w 18% podmiotów pobrano do badań 18 próbek surowców (jęczmienia, pszenicy ...
Tematy: kontrola jakości, rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych -
Jakość pieczywa i bułki tartej: kontrola IJHARS
07:10 22.03.2010
... bułki tartej. II. ZAKRES KONTROLI Kontrolą objęto 62 piekarnie (8,1% podmiotów znajdujących się w ewidencji WIJHARS, które przeprowadziły kontrolę w tym zakresie). Jakość bułki tartej sprawdzonow 21 podmiotach, czyli w co trzeciej piekarni produkującej pieczywo. Kontrolą objęto: w zakresie oceny organoleptycznej i parametrów fizykochemicznych* - 21 ...
Tematy: kontrola jakości pieczywa, kontrola jakości bułki tartej, pieczywo, jakość żywności -
Wyroby garmażeryjne: kontrola III kw. 2009
09:45 01.03.2010
... Sanitarnej i Inspekcji Handlowej. PODSUMOWANIE I WNIOSKI W toku kontroli stwierdzono, że co 5 partia wyrobów garmażeryjnych poddanych badaniom fizykochemicznym posiadała jakość handlową niezgodną z deklaracją producentów, natomiast co druga partia kontrolowanych wyrobów była nieprawidłowo oznakowana. Porównując powyższe wyniki z wynikami kontroli ...
Tematy: kontrola jakości, rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych
Podobne tematy:
- zachowania konsumentów
- UOKiK
- prawa konsumentów
- ochrona konsumentów
- prawa konsumenta
- zakupy świąteczne
- kontrola UOKiK
- porady dla konsumentów
- kontrola jakości
- zdrowie
- reklamacja
- Inspekcja Handlowa
- Wielkanoc
- alkohol
- jakość obsługi
- targowiska
- żywność
- produkty spożywcze
- jakość obsługi klienta
- działania UOKiK